Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

2 Άνδρες και γυναίκες δεν είναι πια και τόσο διαφορετικοί όσο πιστεύαμε...!

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας των '00s ήταν, αν θυμόμαστε καλά, που έκανε την εμφάνισή της μία new age θεωρία, σύμφωνα με την οποία -και κόντρα στους τόνους μελανιού και τις χιλιετίες τηλεοπτικού χρόνου που είχαν σπαταληθεί στο 90s δόγμα «άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη»- οι άνδρες και οι γυναίκες δεν ήταν πια και «τόσο» διαφορετικοί όσο πιστεύαμε. 

Μιλούσε για κοινούς παρονομαστές στον τρόπο σκέψης, κοινά εγκεφαλικά πεδία, κοινή αντίληψη και άλλα τέτοια αισιόδοξα. Αν δεν τη θυμάστε, είναι γιατί πολύ γρήγορα καταρρίφθηκε, από σύγχρονες έρευνες που αποδείκνυαν για άλλη μια φορά αυτό που γνωρίζαμε ήδη από τα 90s -ίσως και πιο πριν- αλλά ήταν πολύ απαισιόδοξο για να αποδεχτούμε έτσι αμαχητί: ότι δε θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε ποτέ.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε ποτέ να προσπαθούμε. Ούτε ότι θα σταματήσουμε να διαβάζουμε συμπεράσματα ερευνών, και να μελετάμε επιστημονικές αναλύσεις που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την terra incognita που λέγεται ανδρικός τρόπος σκέψης. Δέκα από αυτά ακολουθούν, προς γνώση και ...; προσπάθεια έστω συμμόρφωσης.

Μυστικό 1: Δεν «πιάνει» κανένα υπονοούμενο
Τόνοι μελανιού έχουν σπαταληθεί ανά τις δεκαετίες από τα γυναικεία περιοδικά για αυτό το ζήτημα, κι όμως για κάποιο λόγο οι αναγνώστριές τους αρνούνται να το καταλάβουν. Τα υπονοούμενα, περιλαμβανομένων εκείνων που εσείς και όλες οι φίλες σας θεωρείτε προφανέστατα, για κάποιο λόγο ξεπερνούν τον ανδρικό εγκέφαλο. Ο τόνος της φωνής σας, οι εκφράσεις του προσώπου σας, η στάση του σώματος, ακόμη κι ένα υπονοούμενο που εκφράζεται με λέξεις, είναι πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ αντιληπτά από έναν άνδρα. Ο λόγος για αυτό δεν είναι κάποια διαφορά στον δείκτη νοημοσύνης, όπως αρέσκονται να πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά το απλούστατο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν συνηθίσει να λένε αυτό που εννοούν και να εννοούν αυτό που λένε. Το ίδιο περιμένουν από τον συνομιλητή τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες που αναζητούν συνήθως τα νοήματα πίσω από τις λέξεις και όχι σε αυτές. Πού καταλήγουμε λοιπόν; Όταν θέλετε να πείτε κάτι, απλά πείτε το. Καμία άλλη μέθοδος δεν θα πιάσει.

Μυστικό 2: Θα μιλήσει για συναισθήματα -αλλά θα το κάνει έμμεσα
Όσες έχουν ακούσει έστω και έναν straight άνδρα από τον κοινωνικό τους περίγυρο να ξεκινά μια πρόταση με ρήματα όπως τα αισθάνομαι/ νιώθω/ φοβάμαι, μπορούν να ελπίζουν και σε ένα Τζόκερ κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι άνδρες -εξαιτίας της ανατροφής τους/ της κακούργας κοινωνίας/ του ορθολογικού τρόπου με τον οποίο σκέφτονται- πολύ, μα πολύ, δύσκολα θα πάρουν την πρωτοβουλία να μιλήσουν για συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε μια γυναίκα. Αν, όμως, παρακινηθούν από έμμεσες ερωτήσεις (με την έμφαση στο έμμεσες) του τύπου «τι σκέφτηκες την πρώτη φορά που με είδες;» ή «τι θα έκανες σε ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο;» θα σας αποκαλύψουν πολλά για τα συναισθήματά τους -αρκεί να μπορέσετε να αποκωδικοποιήσετε την απάντηση. Όχι, με το «τι αισθάνεσαι για μένα;» δεν πάτε πουθενά.

Μυστικό 3: Προτιμά να εκφράζει την αγάπη του με πράξεις

Κάτι είχαμε καταλάβει. Κάθε φορά που ο σύντροφός σας προσφέρεται να πάει το αμάξι σας για σέρβις, να επιδιορθώσει τη βρύση που στάζει ή σε extreme περιπτώσεις να πλύνει τα πιάτα, δεν το κάνει για να εκτονώσει κάπου τη συσσωρευμένη του ενέργεια, αλλά γιατί προτιμά να εκφράσει την αγάπη του με πράξεις, και όχι με λόγια. Θεωρεί, μάλιστα, πως έτσι, κάνοντας τον κόσμο γύρω σας λίγο καλύτερο, θα «περάσει το μήνυμα» ότι σας αγαπά καλύτερα απ' ότι αν σας το έλεγε. Ναι, το χάος ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο τρόπο σκέψης θα παραμείνει αγεφύρωτο ανά τους αιώνες.

Μυστικό 4: Πραγματικά σε ακούει
Όταν μια φίλη σας μιλά, εσείς παρεμβάλλετε ένα σχόλιο -έστω κι αν πρόκειται για ένα απλό «ναι» ή για ένα επιφώνημα θαυμασμού ή απορίας- ανά δυο-τρεις φράσεις. Το ίδιο κάνουν οι περισσότερες γυναίκες. Οι άνδρες, από την άλλη, δεν δηλώνουν την προσοχή τους κατ' αυτόν τον τρόπο όσο εσείς μιλάτε, με αποτέλεσμα να νομίζετε πως δεν σας ακούν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρεξήγηση από καταβολής κόσμου. Σας ακούν, απλά περιμένουν να ολοκληρώσετε τη σκέψη ή το μονόλογο σας για να απαντήσουν. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και τόσο τρομερό.

Μυστικό 5: Παίρνει τη δέσμευση πολύ στα σοβαρά
Η φήμη που θέλει τους άνδρες αλλεργικούς στη δέσμευση, έχει τη λογική εξήγησή της. Οι άνδρες αργούν να δεσμευτούν, διότι αντιμετωπίζουν την δέσμευση ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Επομένως, όταν δεσμευτούν, θέλουν να είναι σίγουροι για την απόφασή τους, η οποία μάλιστα δεν πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Γεγονός που εξηγείται, αν σκεφτεί κανείς ότι γνωμικά όπως το ότι «ο σωστός άνδρας κρατά το λόγο του» έχουν εντυπωθεί στο υποσυνείδητό τους από την τρυφερή ηλικία των πέντε. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο μικρό μόνο ποσοστό των διαζυγίων του δυτικού κόσμου είναι ανδρική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, μάλιστα, το 90% των ανδρών δήλωσαν ότι θα ξαναπαντρεύονταν την ίδια γυναίκα. Το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών αγνοείται -αλλά υποψιαζόμαστε ότι δεν είναι τόσο υψηλό.

Μυστικό 6: Χτίζει σχέσεις μέσα από δραστηριότητες
Εσείς μπορεί να θεωρείτε δυνατή μια φιλία, ή μία σχέση γενικότερα, που έχει δοκιμαστεί σε μεταμεσονύχτιες συζητήσεις, ψυχαναλυτικές εμβαθύνσεις και πηγαίες εκμυστηρεύσεις. Οι άνδρες, όμως, που όπως λέγαμε και πρόσφατα αναλύοντας την ανδρική φιλία, δε μιλούν πολύ μεταξύ τους -ή τουλάχιστον δε μιλούν τόσο όσο οι γυναίκες- θεωρούν δυνατή μία σχέση που έχει δοκιμαστεί σε κοινές δραστηριότητες. Οι άνδρες δένονται με τη σύντροφό τους μέσα από δραστηριότητες όπως τα σπορ (ναι, κι όμως) ή το σεξ (εντάξει, αυτό το περιμένατε) ακριβώς όπως οι γυναίκες θεωρούν πως η σχέση καλλιεργείται μέσα από εκ βαθέων συζητήσεις.

Μυστικό 7: Δεν βλέπει το σεξ ως απλή πράξη
Κόντρα στον μύθο που θέλει το σεξ να είναι «απλά σεξ» για το ανδρικό μυαλό, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνδρες δίνουν στο σεξ ανάλογη σημασία -ναι, και συναισθηματική φόρτιση- με εκείνη που του αποδίδουν οι γυναίκες. Η πλειοψηφία των ανδρών, μάλιστα, απαντά ότι προτιμά το σεξ μέσα στη σχέση από το περιστασιακό σεξ και τα one night stands. Οι περισσότεροι, βέβαια, αναφέρουν το γεγονός ότι μία μόνιμη σύντροφος γνωρίζει καλύτερα τι τους ευχαριστεί στο κρεβάτι ως βασικό λόγο για την προτίμηση αυτή, και όχι τις ρομαντικές προεκτάσεις που θα ήλπιζαν οι σύντροφοί τους.

Μυστικό 8: Του αρέσει όταν κάνεις το πρώτο βήμα
Παραδοσιακά, ο άνδρας είναι ο κυνηγός και η γυναίκα το θήραμα. Κι οι περισσότεροι άνδρες είναι πλήρως ικανοποιημένοι με αυτήν την τάξη πραγμάτων σε ό,τι αφορά την σεξουαλική σας ζωή. Το απολαμβάνουν, όμως, εξίσου όταν κάποιες -και όχι όλες- τις φορές παίρνετε εσείς την πρωτοβουλία και ξεκινάτε τις ερωτικές σας περιπτύξεις όταν δεν το περιμένουν. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεστε: ακριβώς όπως για τις γυναίκες, έτσι και για τους άνδρες, το να νιώθουν ποθητοί είναι μεγάλη ένεση αυτοπεποίθησης -και όλοι ξέρουμε πόσο άμεσα σχετίζεται η αυτοπεποίθηση με τη λίμπιντο.

Μυστικό 9: Δεν έχει πάντα διάθεση για σεξ

Σας εκπλήσσουμε, το ξέρουμε. Σε αντίθεση με την παγιωμένη αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών, οι άνδρες δεν έχουν τη libido σε ξεχωριστό, στεγανοποιημένο και αδιάβλητο, σημείο του εγκεφάλου τους. Το καθημερινό στρες, η πίεση στη δουλειά, το άγχος για την οικονομική κρίση, ακόμα και τα οικογενειακά προβλήματα, μπορούν να σκοτώσουν την ανδρική λίμπιντο ακριβώς με τον ίδιο τρόπο -και το ίδιο αποτέλεσμα- που εξολοθρεύουν και την γυναικεία. Το «όχι απόψε» που προέρχεται από ανδρικά χείλη ήταν ένδειξη απιστίας την εποχή των γιαγιάδων μας. Σήμερα είναι ένδειξη άλλων, πολύ σοβαρότερων για την ψυχική ηρεμία, προβλημάτων.

Μυστικό 10: Σκέφτεται το σεξ. Πολύ.
Αυτό μάλλον το ξέρετε -αλλά ίσως όχι στον βαθμό που πραγματικά ισχύει. Ο μύθος που ήθελε τον μέσο άνδρα να σκέφτεται το σεξ μία φορά κάθε επτά δευτερόλεπτα μπορεί να καταρρίφθηκε, οι σύγχρονες έρευνες όμως σχεδόν όλος ο ανδρικός πληθυσμός κάτω των 60 ετών σκέφτεται το σεξ τουλάχιστον μία φορά τη μέρα. Και δεν είναι μόνο αυτό: ο μέσος άνδρας φαντασιώνεται το σεξ τις διπλάσιες φορές σε σχέση με τη μέση γυναίκα, και οι φαντασιώσεις του είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αυτό, σε απλά ελληνικά, μεταφράζεται ως εξής: στις φαντασιώσεις του συντρόφου σας, δεν είστε πάντα (μόνο) εσείς η πρωταγωνίστρια. Πριν πανικοβληθείτε, να θυμίσουμε ότι η φαντασίωση απέχει πολύ από την πράξη.


πηγή: http://menvswomen.pblogs.gr/

2 σχόλια:

  1. Δήμητρα, καλημέρα
    Η ταπεινή μου άποψη είναι, ότι όλες αυτές οι έρευνες και οι στατιστικές είναι γενικευμένες και αόριστες.
    Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα, πολυδαίδαλη...
    Με αγάπη, συζήτηση, με κατανόηση και με καθημερινή συμβίωση, αποκρυπτογραφούνται οι χαρακτήρες.
    Και φυσικά ο τρόπος σκέψης στα δύο φύλα, διαφέρει σημαντικά.
    Μην σε κουράσω άλλο, πρέπει ώρες να μιλάμε και να αναλύομαι....
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο magda μου!!! Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σου. Μου αρέσει να αναρτώ ένα θέμα και μετά με τον διάλογο να εκφράζουμε τις απόψεις μας.
    Όταν κάνω μία ανάρτηση καμιά φορά δεν ταυτίζομαι απόλυτα με αυτήν. Να είσαι πάντα καλά. Φιλιά πολλά!!! Καλό βράδυ να έχεις. Ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.