Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

9 Οι θηρευτές-αρπαχτικά στο Ίντερνετ

Η ανωνυμία στο ίντερνετ βοηθάει τους θηρευτές να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης όπου το παιδί μπορεί να εκμυστηρευτεί, να αποκαλύψει σημαντικά πράγματα για το ίδιο και την οικογένεια του, όπως και για τον τρόπο που ζει, πράγμα που οι θηρευτές-αρπαχτικά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς το παιδί να είναι σε θέση να προφυλαχτεί από αυτή την παρουσία, διότι απλούστατα του λείπει ακόμα αυτή η ικανότητα.

Ποια είναι η στρατηγική τους
Οι θηρευτές-αρπαχτικά έρχονται σε επαφή με τους νέους μέσα από Chat rooms,
συζητήσεις στο ίντερνετ, από μηνύματα που τους στέλνουν μπαίνοντας ανάμεσα στις συζητήσεις των νέων, όπου ο κάθε νέος εκμυστηρεύονται στους φίλους του τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει, είτε με άλλους φίλους, είτε με τους γονείς του.  
Αυτή η περιοχές για τα αρπαχτικά, δηλαδή οι συζητήσεις των νέων σε σχέση με τα προβλήματα τους, είναι οι πιο προσοδοφόρες για αυτά, διότι είναι οι περιοχές όπου τα παιδιά εμφανίζονται ευάλωτα και ευαίσθητα, όποτε και λιγότερο ικανά να αντιδράσουν στην εισβολή τους.  
Αρχίζουν λοιπόν να γοητεύουν σιγά, σιγά με τον λόγο τους, δείχνοντας τους ότι τα προσέχουν και ενδιαφέρονται για αυτά και για τις καταστάσεις που περνάνε, εκδηλώνοντας έναν απέραντο σεβασμό, κατανόηση και ευαισθησία, φθάνοντας ακόμα στο σημείο να τους κάνουνε και δώρα. Φαίνονται ότι είναι διαθέσιμοι για αυτά και τους αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να τα ακούσουν και μερικές φορές τους προσφέρουν χρήματα και άλλες υπηρεσίες.
Φαίνεται ότι κατανοούν απόλυτα τα προβλήματα των νέων και με χειριστικό τρόπο παίρνουν πληροφορίες για αυτούς, για το πως ντύνονται, τι μουσική ακούνε, πως περνάνε την ώρα τους, ποια είναι η σχέση τους με τους γονείς, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και αφού δημιουργήσουν μια επαφή πιο σταθερή, με το πέρασμα του χρόνου και αφού έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τους έτσι ώστε να μην συναντήσουν αντιστάσεις, αρχίζουν σιγά, σιγά να εισάγουν στην συζήτηση θέματα τα οποία έχουν σχέση με την σεξουαλικότητα.  

Ξεκινάνε από θέματα εμφάνισης, σωματικής κατασκευής, ιδέες που το παιδί έχει ενδεχόμενως για την σεξουαλικότητα, κ.λ.π
Άλλοι θηρευτές-αρπαχτικά, δεν δείχνουν αυτή την υπομονή. Μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα με συζητήσεις σεξουαλικού τύπου και μπορούν να φθάσουν στο σημείο να παρενοχλήσουν τα παιδιά με τα οποία συζητούν, από την πρώτη στιγμή.  

Άλλοι χρησιμοποιούν τις συζητήσεις τους στο ίντερνετ και εκβιάζουν τους μικρούς συνομιλητές τους για να δεχτούν να κλείσουν ένα ραντεβού μαζί τους.

Ποιοι νέοι είναι πιο ευάλωτοι.
Οι θηρευτές-αρπαχτικά ενδιαφέρονται περισσότερο για εφήβους, δηλαδή για νέους οι οποίοι έχουν σύμφωνα με την ηλικία τους κάποιες φυσιολογικές ανησυχίες γύρω από την σεξουαλικότητα την δική τους και των άλλων. 
Νέους που βρίσκονται σε περίοδο απομάκρυνσης από την προσοχή των γονιών τους και προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις μακριά από τον οικογενειακό τους κύκλο. 
Νέους οι οποίοι εμφανίζουν μια υπέρμετρη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θεωρούν ότι είναι ικανοί να πάρουν το ρίσκο χωρίς να αντιλαμβάνονται, αλλά και να υπολογίζουν τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν.

Παράγοντες οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν περισσότερο αδυναμία τους είναι:
α) Η έλλειψη γνώσης του ίντερνετ.
β) Η ανάγκη των παιδιών για προσοχή και αγάπη.
γ) Η απομόνωση και η μοναξιά.
δ) Η περιέργεια.
ε) Η αμφιθυμία για την σεξουαλική τους ταυτότητα.
ζ) Η τυφλή εμπιστοσύνη στους ενήλικες.
η) Το ενδιαφέρον τους για τις περιθωριακές ομάδες, οι οποίες είναι διαφορετικές από την οικογένεια τους.

Οι περισσότεροι νέοι νομίζουν ότι γνωρίζουν τα ρίσκα που παίρνουν και νομίζουν ότι μπορούν να προστατευτούν από τους θηρευτές-αρπαχτικά, αλλά στην ουσία δείχνουν μια τεράστια αφέλεια Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε στο διαδίκτυο αποδείχθηκε ότι κορίτσια 11-14 χρονών ενώ στην αρχή προσπάθησαν να κρύψουν την ταυτότητα τους στις συζητήσεις, στο τέλος την αποκάλυψαν καθώς και άλλα στοιχεία, διότι αισθάνθηκαν “εμπιστοσύνη” στον εαυτό τους αλλά και στον συνομιλητή τους.
Ανάλογα με την περίπτωση ένας θηρευτής-αρπαχτικό μπορεί να αφιερώσει πολύ χρόνο ερχόμενος σε επαφή με ένα παιδί για ένα τέταρτο της ώρας για πολλές βδομάδες για να μπορέσει να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, έτσι ώστε το παιδί να φθάσει στο σημείο να του παραδοθεί.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουν τα παιδιά και οι έφηβοι για να μην πέσουν θύματα του θηρευτή-αρπαχτικού

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν και να σεβαστούν τις παρακάτω οδηγίες:
α) Ποτέ να μην κάνουν λήψη εικόνων με σεξουαλικό περιεχόμενο και οι οποίες επιπλέον προέρχονται από μια άγνωστη πηγή.
β) Να ειδοποιήσουν αμέσως έναν ενήλικα από την στιγμή που κάτι τους φοβίζει , τους αναστατώνει και τους στεναχωρεί.
γ) Να διαλέγουν ένα ψευδώνυμο όταν είναι σε σύνδεση και να μην αφήνουν τον άλλο να καταλάβει ούτε το φύλο τους ούτε την ηλικία τους και να μην δίνουν καμιά πληροφορία που έχει σχέση με την προσωπικότητα τους, ή τον τρόπο ζωή τους.
δ) Ποτέ να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες όπως φύλο, ηλικία, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να εξακριβώσει την ταυτότητα τους στο ίντερνετ και να δημιουργήσει το προσωπικό τους προφίλ.

9 σχόλια:

  1. Γειά σου Δήμητρα. Εξαιρετικά τα άρθρα σου με πολύ ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια, συνέχισε με το ίδιο πάθος και να είσαι πάντα καλά!! Χάρηκα επίσης και θα σε στηρίζω για επιπλέον ένα λόγο, που είσαι Παναθηναϊκάρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δήμητρα ,πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου .Πρέπει να μάθουμε να προφυλάσουμε τα παιδιά μας και ο καλύτερος τρόπος είναι η ενημέρωση.Πως όμως και με ποιό τρόπο μπορεί να γίνει αυτό,που μπαίνουν ανεξέλεκτα το ιντερνετ από μικρή ηλικία?Α΄κόμα και σε νετ καφε έτυχε πάμπολες φορές να δω πιτσιρικια οχι για να παίξουν κάποιο παιχνίδι.Η ενημέρωση και ο έλεγχος πρέπει να ξεκινήσει απο το σπίτι και το σχολείο.Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ CHICO για τα καλά σου λόγια, την στήριξή σου, καλά να είσαι και ...... μην ξεχνιόμαστε:

    ΑΙΩΝΙΑ ΠΙΣΤΟΣ
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ
    100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
    OEEE..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Evelina μου, συμφωνώ με όλα όσα λες ότι η ενημέρωση και ο έλεγχος πρέπει να ξεκινούν από το σπίτι. Επιλέγω να δημοσιεύω τέτοιου είδους άρθρα μήπως και βοηθήσω και εγώ λιγάκι από την μεριά μου τα παιδιά. Έχω κόρη στην εφηβεία και ξέρω πως είναι, επίσης ξέρω πως παρακολουθεί το blog η παρέα της, το αφιερώνω λοιπόν σε αυτούς .
    Φιλιά Αντρέα, Κωνσταντίνε και σε όλη την παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λιθαράκι λιθαράκι χτίζονται όλα Δήμητρα .Και όταν ξεκινάμε από το σπίτι μας και τους δικούς μας ανθρώπους μπορούμε να επεκταθούμε και περισσότερο.Να σου ζήσει η κορούλα σου να την καμαρώνεις,Συνέχισε αυτό που κάνεις είναι πολύ καλό.Λίγο οι φίλοι της ,λίγο οι φίλοι των φίλων ,και πολύ περισσότερο εμείς οι μεγάλοι που είμαστε συνειδητοποιημένοι κάτι καλό θα βγει.Μπράβο σου για αυτό που κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χίλια ευχαριστώ Evelina μου για τα θετικά σου σχόλια να 'σαι πάντα καλά και να σε χαίρεται η οικογένεια σου.
    Καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρων το άρθρο σου μαμά και πολύ επίκαιρο, διότι στο σημερινό κόσμο πολλά παιδιά καταφεύγουν στο ιντερνετ και βρίσκουν εικονικούς φίλους που δεν έχουν γνωρίσει πρόσωπο με πρόσωπο ,έχουν φτιάξει μια ωραία εικόνα στο μυαλό τους και πολλές φορές οι θηρευτές του ιντερνετ εκμεταλλεύονται την αθωότητα των παιδιών και τα επηρεάζουν στις αποφάσεις τους , αλλά ακόμα τους απομακρύνουν και από την οικογένειά τους αλλά και από τους πραγματικούς τους φίλους πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πω πω τι ευφράδεια λόγου είναι αυτή! Μπράβο Ελενίτσα. Να γιατί πρέπει να βασιζόμαστε στην νέα γενιά. Γιατί είναι αμόλυντη, αύθαρτη και αθώα...σαν τα παιδικά μας χρόνια. Μετά μεγαλώνοντας γίναμε "κοπρίτες" και "ζώα" και έχουμε πάνω από το κεφάλι μας κάποιον να μας το υπενθυμίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις απόλυτο δίκιο Ελενάκι μου, χαίρομαι που έχεις αυτή την άποψη, που είσαι συνειδητοποιημένη και πατάς γερά στα πόδια σου.

    Εύχομαι όλα τα παιδάκια και οι γονείς τους να καλλιεργήσουν την εμπιστοσύνη ανά μεταξύ τους .

    Είμαι πολύ περήφανη για σένα. Σ’ αγαπώ πολύ ψυχή μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.