Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

4 Αλλαγές στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης

Περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας καλούνται να συμπληρώσουν εφέτος το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και να δηλώσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010. Το νέο έντυπο, τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του οποίου δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των πολλών και σημαντικών αλλαγών που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον νόμο 3842/2010.






Ο νόμος αυτός θέσπισε τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 18%- 45%, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις κ.λπ.
Στο πλαίσιο αυτό, το νέο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, περιλαμβάνει αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους πίνακες για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, στους οποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας. Έτσι, η πιο σημαντική ίσως αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν στους φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και πλέον θα φορολογούνται με βάση την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων.
Επίσης , οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τα ποσά αυτά στη νέα φορολογική δήλωση, προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν καταβλήθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη (έλεγχοι «πόθεν έσχες»).
Επιπλέον φόρο εισοδήματος, με βάση το νέο έντυπο Ε1, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό κωδικό ότι όντως υπέπεσαν σε τέτοιου είδους παραβάσεις, προκειμένου στη συνέχεια να μην υπολογισθεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
Από το τρέχον έτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθίσταται υποχρεωτικά ηλεκτρονική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ).

Πηγή: http://cebil.gr/news/Oles-oi-allages-sto-neo-entypo-E-tis-dilosis

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ,ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ,ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΑΘΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς κάθε χρόνο αντί να απλουστεύουν την διαδικασία, την κάνουν πιο περίπλοκη. Δεν ξέρουν πως να τα αρπάξουν από τον απλό Έλληνα μισθωτό, συνταξιούχο και ελεύθερο μικροεπαγγελματία σε αντίθεση με τις εταιρείες κολοσσούς που τους διαγράφει ληξιπρόθεσμες οφειλές με αντίποινα ότι θα δημοσιεύσει τα ονόματά τους στο διαδίκτυο. Σιγά τα λάχανα δηλαδή. Αναρωτιέμαι πως προχωράνε σε μια τέτοια κίνηση από την στιγμή που προεκλογικά δήλωναν ότι λεφτά υπάρχουν και εννοούσαν τα 30 δισ. οφειλών και τώρα πλέον διαγράφουν τα 24 δισ. Άρα τώρα να υποθέσουμε ότι λεφτά δεν υπάρχουν; Η διαφορά των 6 δισ. φαντάζομαι είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές των απλών πολιτών που επέσπευσε και πήγε πλήρωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. diolkos, καλησπέρα, οπωσδήποτε χρειάζεται φέτος καλή προετοιμασία γιατί οι φορολογικές έχουν γίνει σπαζοκεφαλιές.
    Μου αρέσει που συζητούν για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ....... τέλος πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα, δεν το συζητώ έτσι είναι όπως τα λες. Δεν μπορώ να τους καταλάβω είναι αλλοπρόσαλλοι, από χθες το βράδυ φίλοι μου οικονομολόγοι και λογιστές προσπάθησαν να μπουν στην υπηρεσία του taxis για να καταθέσουν το Φ.Π.Α. των επαγγελματιών και το σύστημα είχε κλειδώσει. Μα είναι δυνατόν, χωρίς να ενημερώσουν εγκαίρως παίρνουν μια απόφαση και τελείωσε. Οι παλιοί κωδικοί που είχαν ανοιχτεί δεν ισχύουν πλέον για νέες ενέργειες στο taxis γιατί δημιουργήθηκε το νέο taxis και πρέπει εκ νέου να γίνουν επανεγγραφές. ε έλεος πια. Eν το μεταξύ η κατάθεση του Φ.Π.Α. λήγει ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. κάποια δηλαδή λήγουν 20 του μήνα. Πότε να ενημερωθεί όλος αυτός ο κόσμος για να μεταβεί στην ΔΟΥ για την παραλαβή του κλειδαρίθμου και πότε αυτός θα μπορεί να ενεργοποιηθεί. Ξέρουν ότι τα πρόστιμα αν δεν παραδοθούν στην ώρα τους οι δηλώσεις είναι εξηντάρια (60,00 ευρώ) αυτά ποιος θα τα πληρώσει; Έτσι λοιπόν υποχρεωτικά - αναγκαστικά ενημερώθηκαν όλοι οι πελάτες για να κατατεθούν χειρόγραφα οι δηλώσεις Φ.Π.Α για την αποφυγή του προστίμου.
    Επίσης όλοι όσοι έχουν παλαιούς κωδικούς θα πρέπει με την ταυτότητα τους να μεταβούν στις ΔΟΥ ή να εξουσιοδοτήσουν το γραφείο που κάνουν την φορολογική τους, για την παραλαβή του κλειδαρίθμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.