Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

34 10 υπέροχα πράγματα για να πείτε στο παιδί σας!


1. «Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου».
Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά. Είναι ό.τι πια υπέροχο μπορεί ν’ ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλια για να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.
2. «Είναι καλό να μιλάς»
Όταν ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, συνήθως δεν λέει …παραμύθια, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο να χειριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί, λοιπόν, να του Πείτε «σταμάτα να λες παραμύθια», δοκιμάστε το «έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε». Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και Θα του δώσει να καταλάβει ότι ενδιαφερόσαστε για το τι του συμβαίνει.
3. «Είμαι πολύ περήφανος/η για εσένα. Τα κατάφερες πολύ καλά»
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε - απλό η περισσότερο σύνθετο - του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν χρειάζεται να φοβόσαστε να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρές κατακτήσεις του.
4. «Είπα, όχι»
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια τη υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς, αισθάνονται ανασφαλή.
5. «Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος»
Η πιο κοινή απάντηση σ’ ένα παιδί που κλαίει, είναι: «Έλα, έλα τώρα μην κλαις». Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πως είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματά του. Αν το παιδί πονάει ή είναι στενοχωρημένο, δοκιμάστε να του πείτε: «Αν σε πονάει, κλάψε μέχρι να σου περάσει». Δίνοντάς του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί το ίδιο με τα συναισθήματά του και όχι με το πώς νομίζετε εσείς πως Θα πρέπει να νιώθει.
6. «Δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις οτιδήποτε»
Τα παιδιά σήμερα έχουν πολύ φορτωιιένο πρόγραμμα. Όλο και με κάτι ασχολούνται: μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, αθλητισμό. Αρκεί να το πουν οι γονείς και τα παιδιά είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα. Ξεχνάμε, όμως, πως ακριβώς όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρόνο χωρίς να κάνουν τίποτε, να ξεκουραστούν και να ονειροπολήσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιδιού, αλλά και το Παιχνίδι που χρειάζεται.
7. «Δεν πειράζει να κάνεις λάθη»
Ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις σας το να μείνετε ήρεμοι, όταν το παιδί σας αδειάσει τις κόκκινες νερομπογιές του πάνω στο αγαπημένο σας λευκό τραπεζομάντιλο. Δεν είναι, όμως. τόσο δύσκολο το να το βοηθήσετε να μάθει Πως όλοι κάνουν λάθη. Όλα τα παιδιά έχουν ατυχήματα, καθώς μεγαλώνουν. Το να τα κρατάτε σε απόσταση ή το να φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος, σε καμιά περίπτωση δεν τα βοηθά να νιώσουν αυτοπεποίθηση, να μεγαλώσουν νιώθοντας ικανά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
8. «Είσαι πολύ έξυπνος, που τα κατάφερες»
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φτιάχνει μόνο του κάτι ή να λύνει δύσκολα παιχνίδια, το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση.Αν πάλι αποτύχει, μπορείτε νιτ πείτε: «Μπράβο σου, που προσπάθησες». Αν πάλι το κάνει με επιτυχία, έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να το επαινέσετε.
9. «Μου αρέσεις, γιατί είσαι εσύ»
Την άνευ όρων αγάπη την έχουμε ανάγκη όλοι. Ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο να ξέρει και να αισθάνεται πως είναι πολύ καλά όπως είναι εκείνη τη στιγμή. Λέγοντάς του κάτι τέτοιο, του λέτε ταυτόχρονα πως δεν χρειάζεται να σας αποδείξει τίποτα: αρκεί που βρίσκεται εκεί για σας.
10. «Σ’ αγαπώ»
Είναι σι πιο όμορφες λέξεις που Θα μπορούσε ν’ ακούσει ένα παιδί. Ως γονείς, οφείλουμε να τις χρησιμοποιούιιε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.


(Aπό την φίλη μου την Afroditi Dionysopoyloy η οποία το δημοσίευσε στο fb!!!)

34 σχόλια:

  1. Δημητρούλα είσαι μια υπέροχη μαμά! Αυτό το συνειδητοποιώ καθημερινά από τον τρόπο που φέρεσαι στο παιδί μας. Πραγματικά η ανάρτηση σου είναι οδηγός για κάθε παλιά και νέα μαμά. Τα παιδιά είναι δημιουργία και θα πρέπει σαν δημιουργοί να φερόμαστε με αγάπη σε ότι πιο πολύτιμο έχουμε.

    Πότε θα γράψεις άρθρο για τα "10 υπέροχα πράγματα για να πείτε στον άντρα σας"; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπέροχο Δήμητρα!!! πάρα πολύ καλό και τα μισά να κάνει κάποιος από όσα λέει κι όχι κάθε μέρα, μπορεί να βοηθήσει τη σχέση του γονιός-παιδί...αλλά και να μην το βαρεθεί το παιδί ακούγοντας τα ίδια κάθε μέρα...φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκτός το 2 θα κρατήσω όλα τα άλλα!
    Μιλάει ασταμάτητα δεν αντέχω να του πω μίλα κι άλλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από το Βόλο, καιρός για διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημητρούλα μου, καλησπέρα
    Καλώς ήρθες, σ' αποθύμησα!
    Υπέροχα όλα!
    Ένα παιδί μεγάλωσα και πίστεψε με, όλα τα παραπάνω εφάρμοσα κι έγινε σπουδαίο πλάσμα!
    Με κλειστά μάτια ας ακολουθήσουν οι γονείς τις οδηγίες σου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δήμητρά μου γεια! Υπέροχα όλα και τόσα αληθινά. Μακάρι να τα εφάρμοζαν όλοι οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους. Ο κόσμος θα ήταν σίγουρα καλύτερος για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. exairetiki anartisi!!! kai to teleutaio to kalitero! kalo savvatovrado!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σάββας, Αstrapi, ღ oneiremataღ, Dark13Sun, Chrisgio, iLiAs, magda, Άντρη Αντωνίου, Leviathan,

    Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την επίσκεψη σας στο blog μου, και για τα σχόλια σας. Να είστε όλοι καλά φίλοι μου, να έχετε ένα υπέροχο πρωινό Κυριακής και μία εξαιρετική εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο για την ανάρτησή σου Δήμητρά μου.
    Πόσο χαίρομαι να βλέπω μανούλες συνειδητοποιημένες και με ευαισθησία!!!! Συγκινούμαι. Εγώ όταν ήταν οι δικές μου σε αυτή την τρυφερή, παιδική ηλικία που έχουμε την ευθύνη να τους χαρίσουμε όμορφες αναμνήσεις, και να τα κάνουμε να αποκτήσουν πίστη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση, διάβαζα και διαβάζω ακόμη, βιβλία ψυχολογίας. Είχα ανακαλύψει και ένα πολύ όμορφο βιβλίο σε ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, που μου έδωσε επιπλέον ιδέες. Σου το συστήνω και σένα, γιατί πραγματικά έχει μερικές πολύ ωραίες ιδέες μέσα. (Περίμενε να πάω να το βφω χαχαχα,
    για να το γράψω σωστά. Είναι λοιπόν: "Υπέροχοι τρόποι να αγαπήσεις ένα παιδί" της Judi ford, Εκδόσεις "Δυναμική επιτυχίας" (Δεν τον έχω ξανακούσει αυτό τον εκδοτικό). Εχω και σημειωμένες τις σελίδες που μου άρεσαν οι τίτλοι τους: "Γιόρταζε τα λάθη τους", "Παραδέξου τα λάθη σου" "διαβάστε βιβλία ο ένας στον άλλο". Είναι και άλλοι, πολλοί. Ενθουσιάαστηκα τώρα, είναι όμως ένας πολύ όμορφος και γεμάτος ευαισθησία οδηγός για ένα γονιό. Εγώ συνεχίζω να συμβουλεύομαι βιβλία, ακόμα και τώρα που η κόρες μου είναι 17 και 20, γιατί δεν έχω σπουδάσει μαμά, μουσική σπούδασα και δε θέλω να γίνω αιτία να πληγωθούν, ή να χάσουν τα φτερά τους συνάνθρωποί μου. Και με τα παιδάκια στο σχολείο μου έτσι ακριβώς νιώθω.
    Συγγνώμη αν φλυάρισα.
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου Δήμητρά μου
    και να έχετε ένα ΟΜΟΡΦΟ απόγευμα Κυριακής όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ροδούλα,

    Ροδούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τον τίτλο του βιβλίου. Με την πρώτη ευκαιρία που θα πάω στην Δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας θα το αναζητήσω.

    Σ' ευχαριστώ πολύ και για τον χρόνο που διέθεσες για να γράψεις σχόλιο στην ανάρτησή μου.

    Όμορφο Κυριακάτικο απόγευμα σας εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Δήμητρα,
    φυσικά και δεν θα μπορούσε να είναι παρά ένα υπέροχο άρθρο,κι αν μου επιτρέπεις,εκ πείρας πια, να συμπληρώσω στα 10 υπέροχα βήματά σου,πως το βασικότερο βήμα είναι όλα τα παραπάνω να τα ζουν,να τα ακούν,να τα βλέπουν να συμβαίνουν καθημερινά ανάμεσα στους γονείς τους.Τότε γίνεται βίωμα,η κατανόηση,η επιμονή,η υπομονή,όπως και η αυτοπεποίθηση,η αίσθηση των ορίων,αλλά και η συναίσθηση της αγάπης...
    Καλή και δημιουργική εβδομάδα για όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. astazzia.

    Καλή μου φίλη ... τα είπες όλα!!!
    Να περνάς υπέροχα!!!
    Καλή Εβδομάδα και σε σένα!!!
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλο μηνα Δημητρα!!
    να 'σαι καλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλό μήνα και υγεία πάνω από όλα Δήμητρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΓΑΠΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΘΕΟ,ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

    ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΣΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ;
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΗΣΥΧΟΥΣ.

    ΤΟΥΣ ΘΕΡΜΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ iLiAs,
    @ fapes-mapes,
    @ ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ,
    @ ILIAS KETS NY

    Καλό μήνα φίλοι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ.ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ,ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!!!!ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όσον αφορά το άρθρο no.5 συμφωνώ εν μέρει. Εγώ, εάν ήμουν πατέρας, δεν θα μπορούσα εύκολα να πω στο παιδί "κλάψε μέχρι να σου περάσει." Γιατί, πώς μπορεί ένας γονιός να βλέπει το αίμα του να κλαίει;
    Γι αυτό, πιστεύω, λέμε στα παιδιά "έλα, μη κλαις.". Εξαρτάται και από την ηλικία του βέβαια.

    Αλλά στα υπόλοιπα συμφωνώ!
    Το δε τελευταίο εννοείται!!

    Ελπίζω όταν με το καλό γίνω πατέρας να μπορέσω να γίνω αντάξιος αυτής της ευλογίας!

    Να χαίρεσαι το κοριτσάκι σου!


    Καλό μήνα και σε σένα λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστούμε για τις συμβουλές 'υπέροχη μαμά'! (Για να το λέει ο Σάββας κάτι θα ξέρει!!!)

    Καλό Χειμώνα σε σένα και στην οικογένειά σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Nescentes Morimur,

    Ευχαριστώ για τις ευχές και για την επίσκεψη. Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γιώργος,

    Γιώργο μου καλό μήνα φίλε μου, σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Καλό χειμώνα φίλε μου!! Να περάσεις τέλεια στις γιορτές!!!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. να αποκτήσουν επιτέλους τα παιδιά αυτοπεποίθηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. idiadromi,

    Καλημέρα idiadromi!!!
    Να είσαι καλά!! Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.