Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

7 Λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας μέσω του φυσικού αερίου ;

Λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, θα μπορούσαν να δώσουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο, μεταξύ πλακιά και Φραγκοκάστελου νότια της Κρήτης υπάρχουν 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ο κ Φώσκολος με αφορμή και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο αυτές τις πρωτοβουλίες.
"Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε," δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια," συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Στην Ελλάδα το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, "το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα."
Σύμφωνα με τον καθηγητή σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που δεν πρέπει να χαθεί και υπάρχουν τρεις προτεραιότητες.
*Πρώτον πρέπει να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο για να βγάλουμε τα χρέη
*Δεύτερον, αυτό τον ορυκτό πλούτο τον χρειάζεται η Ευρώπη
Ο κ. Φώσκολος σημειώνει ότι αυτό το μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους: "Κύριοι, εσείς θα χρειαστείτε ενέργεια μετά το 2015, αυτή την ενέργεια την έχουμε εμείς και θα σας την δώσουμε".
*Τρίτον, η γεωπολιτική δύναμη που αποκτά η Ελλάδα.
"Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης. Άρα αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει το "κλειδί". Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη", υπογράμμισε.
Τι θα γίνει με τις έρευνες
Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: "Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού."
Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου τόνισε ότι η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους.
Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.
News247
http://diolkos.blogspot.com

7 σχόλια:

  1. Άντε επιτέλους ας κινητοποιηθούν για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει. Άκουγα κατά καιρούς τις εκπομπές του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα και έλεγα αυτός ο άνθρωπος για να αναφέρετε συνέχεια στο θέμα αυτό και να το υποστηρίζει σίγουρα υπάρχουν κοιτάσματα στην χώρα..... Άντε να δούμε λίγο φως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μακάρι ο κ.Φώσκολος νάχει δίκιο και να μην αποδειχθούν όλα ιστορίες του γνωστού Φώσκολου των σήριαλ..εγώ ακόμη σαρίκι και κελεμπία δεν παραγγέλνω ακόμη !
    Τεράστια συμφέροντα,τεράστια κόστη εξόρυξης,μίζες,αλλά κάτι θα μείνει και για τη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. fapes-mapes,

    Έτσι όπως τα λες είναι φίλε μου, σίγουρα και εγώ το πιστεύω ότι κάτι παραπάνω από κάτι θα μείνει. Απλά αναρωτιέμαι μήπως αυτό περί φυσικού αερίου ήταν ήδη γνωστό και γι αυτό όλο αυτό το ξεπούλημα της χώρας προς ξένα συμφέροντα??? Μήπως λέω εγώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...αντε να δουμε καμια επενδυση!

    Δημητρα καλη βδομαδα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. iLiAs,

    Καλημέρα Ηλία. Με το ελληνικό ποτέ δεν ξέρεις.
    :-))
    Χαρούμενη Εβδομάδα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Δήμητρα
    Aπό πολύ μακριά τους χαιρετισμούς μου.

    Όσο για το θέμα έχω να δηλώσω το εξής:
    Εδώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τους θησαυρούς επιφανείας αυτής της χώρας, τουρισμό, ήλιο κλπ. Πιστεύεις ότι είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε τους υπόγειους; Αμφιβάλλω πολύ. μα πάρα πολύ! Πέρα από το ότι σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς και πριν η διαφθορά ελεxθεί το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι η δημιουργία ακόμα ενός ιστορικού μεγέθους σκάνδαλο. Επειδή πολλοί με κατηγορούν γενικώς για την απαισιοδοξία μου θα κάνω την υπέρβασή μου και θα πώ "ΜΑΚΑΡΙ" να γίνει και ας βγω ψεύτης!!!
    Φιλικά
    Chrisgio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Χρήστο έχεις απόλυτο δίκιο. Τα αρπαχτικά καραδοκούν για επόμενες μίζες.

    Τώρα τους έχουν σε μερικό περιορισμό, ....... για να φανταστούμε τι θα γίνει αν μυριστούν χρήμα....

    ΜΑΚΑΡΙ που λες και εσύ να είναι τα πράγματα διαφορετικά αλλά το παρελθόν έχει δείξει άλλα πράγματα, δυσοίωνα και ........ απ΄ ότι λένε η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.