Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

6 ……FACEBOOK, ένα μεγάλο βιβλίο προσώπων και απρόσωπων.

Θέλεις να βρεις γκόμενο; Θες να βγάλεις τα απωθημένα σου; Θέλεις να την "πεις" στους εχθρούς σου; Θες να βρεις τους παλιούς σου συμμαθητές; Θέλεις να στήσεις παγίδα στον πρώην σου; Έχεις φίλους που είναι μακριά και θες επικοινωνία μαζί τους; Οι ώρες στο γραφείο δεν περνάνε με τίποτα; Βαριέσαι; Θες να είσαι trendy βρε αδερφέ;; Ε, μπες στο facebook!
Εγώ λοιπόν, άνηκα στην κατηγορία βαριέμαι,
έτσι γράφτηκα πριν τρεις μήνες. Άρχισα να στέλνω και να δέχομαι αιτήματα φιλίας, εκεί να δείτε! Τρελά κέφια. Κάθε φορά που δεχόμουν κάποια ιδιαίτερη αίτηση φιλίας αναρωτιόμουν «Ρε που πάμε;». Με άλλες γελούσα. Τελικά άρχισα σιγά σιγά να μαθαίνω και να μπαίνω στη φιλοσοφία του facebook και να επιλέγω… γιατί περί φιλοσοφίας πρόκειται. Αυτός που το ίδρυσε σκοπό είχε να φέρει τους φίλους του κοντά, αθώα πράγματα δηλαδή. Στην πορεία εκφυλίστηκε. Άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες και να μπαίνουν άτομα αμφιβόλου ηθικής, αμφιβόλου νοημοσύνης, κοινώς βλάκες, ορισμένοι με ιδιαίτερα γούστα και ιδέες. Άρχισε να προκαλείται εθισμός, με αποτέλεσμα η επικοινωνία να γίνεται "chat" και όχι σπίτι – καφεδάκι – παρέα – επιτραπέζια – κουτσομπολιό κ.ο.κ.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί που μπαίνουν και γράφουν τις ιδέες του, δεν τις εκφράζουν απλά, προσπαθούν να πείσουν και τους άλλους για αυτά που λένε. Ότι είναι σωστά, έξυπνα, ότι είναι ΚΑΤΙ τέλος πάντων. Και εκεί μου έρχεται το εξής που είπε ο Ντύερ: «Αν μπορείς να συλλάβεις κάτι με το μυαλό σου, τότε αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί». Οι σκοποί όλων αυτών εκπληρώνονται, κατά έναν ματαιόδοξο τρόπο, αλλά συμβαίνει… και γκόμενο-α βρίσκουν, και τον πρώην εκδικούνται, και τα απωθημένα τους βγάζουν σχολιάζοντας το κάθε τι. Και το χρόνο τους ξοδεύουν μαζεύοντας χορτάρια, σπάζοντας αυγά και συλλέγοντας καρδούλες και φιλάκια. Με λίγα λόγια το facebook κάνει τα όνειρά σου πραγματικότητα, ή έτσι θες να πιστεύεις, γιατί η σχέση σου με την πραγματική ζωή έχει διαταραχθεί τελευταία. Κάποτε υπήρχε η «Καλημέρα ζωή» και η «Λάμψη» για να περνάς τα απογεύματά σου. Τίποτα όμως δεν είναι τόσο τέλειο, όσο το «πρόσωπο-βιβλίο». Βάζεις ότι φωτογραφία και όνομα θες, και είσαι αυτός που δηλώνεις. Εγώ μπορώ να είμαι η Μόνικα Μπελούτσι; Με το facebook μπορώ! Άρα ο σκοπός επετεύχθη. 
Ωστόσο, για να μην είμαστε κακεντρεχείς, μιας και όλοι εμείς που το διαβάζουμε, είμαστε μέλη αυτού του ‘θαύματος’, υπάρχουν και αρκετά θετικά. Εγώ για παράδειγμα, βρήκα παιδικούς μου φίλους στην Κρήτη και συνομιλώ μαζί τους, όπως και παλιές συμμαθήτριες. Φίλοι μου, βρήκαν δουλεία μέσω του facebook. Η κολλητή της αδερφής μου, βρήκε τον έρωτα της ζωής της και παντρεύτηκαν πέρυσι! Πολλά κινήματα ανθρωπιστικά, ξεκίνησαν από το facebook και κάποια έχουν καταφέρει αρκετά. Επίσης, σου δίνει την ευκαιρία να βρεις παλιούς σου φίλους, που για κάποιο λόγο χαθήκατε, και έτσι απρόσωπα ξεκινάει η επανασύνδεση. Εάν κάνεις σωστές επιλογές ατόμων, που έχουν κάτι να σου πουν, σου δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσεις και να διευρύνεις τον κύκλο σου.
Κλείνοντας, μπορεί το facebook να διευρύνθηκε για αναμφίβολους λόγους, αλλά είναι στο χέρι μας και στην κρίση μας, να το αξιοποιήσουμε σωστά και προς όφελός μας!

Πηγή: http://greekquotations.blogspot.com/2010/10/facebook.html

6 σχόλια:

  1. Kαλημέρα! Καλή πρώτη βδομάδα του νέου χρόνου!
    Τώρα για το facebook από ότι λες και επειδή δεν έχω εκεί λογαριασμό, με έκανες να πάψω να σκέφτομαι να ανοίξω! Αν δεν προσφέρει τίποτε ιδιαίτερο τότε προς τι;;;
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Elpidaanna. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων το ότι δημοσίευσα, το άρθρο το οποίο έχει γραφεί από την κ. Σοφία Κολυροπούλου, δεν σημαίνει ότι εκφράζει και την προσωπική μου άποψη απλά το δημοσίευσα διότι έχει γίνει πολύς ντόρος πάνω σε αυτό το θέμα και θα ήθελα να διαβάσω και τις δικές σας απόψεις. Όπως κάθε τεχνολογικό επίτευγμα έτσι και αυτό έχει και τα αρνητικά αλλά και τα θετικά του, οπότε ξαναδιαβάζοντας το άρθρο θα δεις ότι πέρα από κάποια αρνητικά στοιχεία αναφέρονται και κάποια θετικά είναι λοιπόν στο χέρι μας και στην κρίση μας, να το αξιοποιήσουμε σωστά και προς όφελός μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημητρούλα κάθε άρθρο που δημοσιεύεις είναι ενδιαφέρον αλλά αυτή τη φορά το συγκεκριμένο άρθρο «σηκώνει» τεράστια κουβέντα. Είμαι σίγουρος πως δεν εκφράζεις την προσωπική σου άποψη και αυτό φαίνεται από το ότι το κείμενο είναι από την κ. Σοφία Κολυροπούλου γραμμένο και δεύτερον δεν κατακρίνεις αλλά ούτε και επικροτείς το Facebook σαν υπηρεσία διότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα εμφάνιζες μόνο τα αρνητικά ή μόνο τα θετικά στοιχεία του. Φαντάζομαι πως θα αναρωτήθηκες γιατί υπάρχει αυτός ο ντόρος γύρω από το Facebook και επειδή ήθελες να διαβάσεις και άλλες απόψεις, έφτασες στο σημείο να αναρτήσεις αυτό το άρθρο.
    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τι είναι το Facebook; Για ποιο λόγο δημιουργήθηκε; Ποια ήταν η εξέλιξή του όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξής του; Γιατί έχει γίνει ντόρος γύρω από το όνομά του; Σίγουρα υπάρχουν κάποια ερωτήματα, αλλά τα περισσότερα έχουν μια απάντηση.
    Το Facebook είναι μια εφαρμογή ή ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ιδρύθηκε το 2004 από τον πασίγνωστο πλέον Μάρκ Ζάκερμπεργκ ενώ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο του Harvard. Στόχος του ήταν να φτιάξει λοιπόν μια εφαρμογή όπου όσοι φοιτούσαν στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο να μπορούν να επικοινωνούν διαδικτυακά μέσω αυτής της εφαρμογής. Μετά από την επιτυχία που είχε, σταδιακά μπήκαν φοιτητές και από άλλα πανεπιστήμια και σιγά σιγά εξαπλώθηκε τόσο αστραπιαία που μπορούσε να μπει ο καθένας από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να γίνει μέλος. Εδώ λοιπόν βλέπουμε για ποιο σκοπό ιδρύθηκε το Facebook καθώς και την εξέλιξη που είχε.
    Οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτή την στιγμή το Facebook είναι αμέτρητες. Σίγουρα είμαι αναρμόδιος να μιλήσω για αυτές διότι δεν είμαι μέλος αλλά απ’ όσο ξέρουμε όλοι, είτε είμαστε χρήστες είτε όχι, μπορεί να εγγραφεί ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου ηλικίας δημιουργώντας κάποιον λογαριασμό βάζοντας τα στοιχεία του. Εδώ τίθενται πολλά ερωτήματα όπως κατά πόσο κάποιος χρήστης είναι της απαιτούμενης ηλικίας για την χρήση αυτής της εφαρμογής αφού δεν υπάρχει κάποιος ουσιώδεις έλεγχος περί αυτού και δεύτερον κατά πόσο τα στοιχεία που αναφέρει είναι αληθή.
    Σαν χρήστης μπορείς να κάνεις καινούριους φίλους ή να συναντήσεις παλιούς που έχεις να τους δεις πολλά χρόνια. Μπορείς να κάνεις chat, να αναρτήσεις φωτογραφίες καθώς και να παίξεις διάφορα διαδικτυακά παιχνίδια. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ ότι όλα αυτά αποθηκεύονται σε κάποιο χώρο (server) ο οποίος πρέπει να είναι τεράστιος (σε αποθηκευτικό χώρο) αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια χρήστες που ο καθένας μπορεί να έχει αναρτήσει δεκάδες σχόλια ή φωτογραφίες και είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή που κάποιος φίλος θέλει να τα δει; Σίγουρα κανείς δεν θα ξόδευε εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει όλο αυτό τον εξοπλισμό έτσι απλά μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει όλους αυτούς τους χρήστες χωρίς να έχει κάποιο κέρδος. Η Microsoft παραδέχθηκε ότι το 2007 προσπάθησε να εξαγοράσει το Facebook έναντι του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μια εταιρεία σαν την Microsoft να θέλει να δαπανήσει τόσα δισεκατομμύρια για μια εφαρμογή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μυστικό βρίσκεται κατά την εγγραφή του νέου χρήστη και ειδικά στους όρους που καλείτε να διαβάσει πρώτα και να τους αποδεχτεί για να δημιουργήσει λογαριασμό στο Facebook. Όροι που αμφιβάλλω αν έστω και το 10% των χρηστών τους έχουν διαβάσει. Το 90% πατάει αποδοχή των όρων χωρίς να ξέρουν τι έχουν αποδεχτεί. Αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο σημείο γράφει ότι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε και αν κάνει κάποιος στο Facebook, αφήνει στίγματα τα οποία αποθηκεύονται και ανάλογα χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς σκοπούς ή για οτιδήποτε άλλο. Πόσοι από τους χρήστες δεν έχουν εκφράσει τις συνήθειές τους, ή τις προτιμήσεις τους σε κάποια προϊόντα και μετά από λίγο καιρό λαμβάνουν e-mail διαφημιστικού περιεχομένου με το αγαπημένο τους προϊόν όντως τυχαίως και μάλιστα σε προσφορά για το οποίο μιλούσε προχθές με τον φίλο του στο Facebook. Υπάρχει ένα είδος φακελώματος όπου ουσιαστικά τα πάντα αποθηκεύονται και είναι άμεσα προσβάσιμα από τον δημιουργό του. Είναι τα πάντα αποθηκευμένα, από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει κάποιος, τις συνομιλίες τις οποίες έχει πραγματοποιήσει, στις ομάδες που έχει γραφτεί κ.τ.λ. Να λοιπόν γιατί μια εταιρεία σαν την Microsoft και πολλές άλλες θέλουν να αγοράσουν τα δικαιώματα του Facebook.
    Έχω ακούσει και διαβάσει αληθινές ιστορίες μέσω του Facebook, όπως του ότι έχει τύχει να απολυθεί ιδιωτικός υπάλληλος ο οποίος είχε πάρει αναρρωτική άδεια τριών ημερών από τον εργοδότη του και αποδείχτηκε από κάποιες φωτογραφίες που ανάρτησε ο ίδιος στο Facebook ότι όχι μόνο δεν ήταν άρρωστος αλλά είχε έρθει σε μεγάλο κέφι όπως έδειχναν και οι φωτογραφίες που είχε αναρτήσει από το κλαμπ που τα έπινε με την παρέα του. Ιστορίες που αναφέρουν πως στην Αμερική όταν κάποια μεγάλη εταιρεία πρόκειται να προσλάβει προσωπικό, κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στο Facebook μήπως και βρει ίχνη και κάποια περαιτέρω στοιχεία πέρα του βιογραφικού από τα άτομα που δήλωσαν ενδιαφέρον για την δουλειά. Πολλές ιστορίες και κάποιες πολύ ακραίες που δεν θα ήθελα να αναφερθώ.
    Σίγουρα διαβάζοντας κάποιος όλο αυτό το άρθρο θα νομίζει ότι είμαι ενάντια στο Facebook, αλλά οφείλω να πω ότι δεν είμαι ούτε υπέρ αλλά ούτε και κατά αυτής της εφαρμογής. Απλά δεν είμαι χρήστης και ούτε πρόκειται να γίνω. Εννοείτε πως δεν έχω τίποτα με αυτούς που είναι χρήστες. Απλά έγραψα όλα τα παραπάνω για να θέσω κάποιους προβληματισμούς. Πολλές φορές η άγνοια μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Πιστεύω πως σαν εφαρμογή έχει και τα καλά της όπως το να συναντήσεις μέσα στο διαδίκτυο κάποιον φίλο σου ή συμμαθητή σου που έχεις να τον δεις πολλά χρόνια και να μπορείς να συνομιλείς μαζί του καθημερινά μέσω του Facebook από απόσταση.
    Κάποιος που θέλει να αντικρούσει τις απόψεις μου θα μου πει πως και τα blogs δεν παρακολουθούνται; Εννοείτε πως τα πάντα παρακολουθούνται στο ίντερνετ. Όχι μόνο τα blogs ή το Facebook αλλά μέχρι και το τι ψάχνουμε στις μηχανές αναζητήσεις παρακολουθείτε, έτσι ώστε π.χ. την επόμενη φορά που θα αναζητήσουμε κάτι να μπορούν να μας βγάλουν περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε ότι κάθε υπολογιστής έχει μια ip (η οποία είναι μοναδική) και μέσω αυτής της ip φαίνεται σε ποια ιστοσελίδα μπήκαμε, πότε μπήκαμε κ.τ.λ. Απλά αυτή τη στιγμή το Facebook «πουλάει» οπότε εκεί είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο θέμα για συζήτηση!!!!!! Τι ειναι το Facebook?
    Το Facebook είναι 1 ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών.
    Το Facebook σήμερα έχει 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντας το έτσι στην λίστα ταξινόμησης του Alexa ως ένα από τα δημοφιλέστερα web site του πλανήτη. Επίσης το Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα site για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Με αφορμή την δημοτικότητα του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και κατηγορηθεί σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Ωστόσο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παραμένει η πιο διάσημη κοινωνική περιοχή δικτύωσης σε πολλές αγγλόφωνες χώρες.
    Επίσης, οι περισσότεροι χρήστες στο facebook παίζουν farm vile που είναι ένα καλό παιχνίδι αλλά πρέπει να ασχολείσαι.Η FARMVILLE είναι ένα αγρόκτημα σε προσομοίωση παιχνιδιού από την ZYNGA ,διαθέσιμο ως εφαρμογή για την κοινωνική δικτύωση ιστοσελίδα του Facebook.Το παιχνίδι επιτρέπει στα μέλη του Facebook να διαχειριστεί μια εικονική φάρμα με όργωμα της γης, τη φύτευση, καλλιέργεια και συγκομιδή εικονικών καλλιεργειών, η συγκομιδή δέντρων και θάμνων, καθώς και με την κτηνοτροφία. [ 2 ] FarmVille ξεκίνησε ως ένας κλώνος του δημοφιλούς Farm πόλη , που χαρακτήρισε επίσης σε Facebook, τον Ιούνιο του 2009, [ 3 ] [ 4 ], αλλά έκτοτε έχει αυξηθεί να είναι πιο δημοφιλής εφαρμογή το κοινωνικό δίκτυο, με περισσότερους από 62 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες και πάνω από 24,6 εκατομμύρια θαυμαστές εφαρμογή Facebook από τον Σεπτέμβριο του 2010. [ 5 ] Δέκα τοις εκατό του συνόλου των χρήστες του Facebook να παίξει. [ 6 ] [ 7 ] Παρά το γεγονός αυτό, Farmville είναι ακόμη ταξινομημένα από Zynga ότι βρίσκεται σε "Beta Testing Stage", με "όλες τους] φορείς [... σήμερα θεωρούνται Testers."
    ΠΟΙΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ Google, Facebook, Wikipedia, Yahoo!, MySpace, eBay...

    Επειδή γίνεται πολύς λόγος για την ελευθερία που υπάρχει στο διαδίκτυο ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αυτών εταιρειών του διαδικτύου. Ολοι γνωρίζουμε οτι κάποιοι που κρύβονται στο παρασκήνιο, ελέγχουν το Holywood, ελέγχουν τα ΜΜΕ, ελέγχουν τις κυβέρνήσεις των περισσότερων κρατών.
    Είναι καιρός να σταματήσει η ψευδαίσθηση οτι το διαδίκτυο είναι ελεύθερο. Το διαδίκτυο παρακολουθείται συστηματικά. Αυτοί που χρηματοδοτούν με εκατοντάδες εκατομμύρια το Google, το Yahoo, το eBay κτλ, αποσκοπούν σε κάτι.

    Είναι βέβαιο οτι παρακολουθούν τις κινήσεις μας για αυτό άλλωστε μοιράζουν δωρεάν λογισμικά προγράμματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όλοι μας.
    Φανταστείτε τι θα συμβεί όταν αυτοί οι κύριοι αποφασίσουν να δηλώσουν οτι κλείνουν το Facebook, κλείνουν το eBay, κλείνουν το Yahoo. Φανταστείτε τι θα συμβεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νατάσα μου Καλημέρα, το σχόλιο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτή την στιγμή το Facebook είναι αμέτρητες όπως έχω αναφέρει στο κεντρικό άρθρο αλλά και στο μετέπειτα σχόλιο μου. Απλά ανάρτησα όλα τα παραπάνω για να θέσω κάποιους προβληματισμούς. Πολλές φορές η άγνοια μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Να έχεις ένα υπέροχο πρωινό, φιλιά στην Δώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.